Fordonstekniker – ett framtidsyrke
Efterfrågan på kunniga och utbildade fordonstekniker är hög. Mer avancerade fordon och elbilar ställer högre krav på kompetens och den som utbildar sig till fordonstekniker idag är näst intill garanterad att få jobb direkt efter utbildningen.
Att jobba med fordon är en bra karriärmöjlighet för dig som är intresserad av teknik, reparationer och felsökning. Det finns många jobbmöjligheter inom fordonsbranschen eftersom det alltid kommer att finnas behov av att laga och serva fordon.
Just nu kan motorbranschen erbjuda både spännande och utvecklande jobb då tekniken i våra fordon går i en rasande fart. Och det finns goda utvecklingsmöjligheter inom yrket.
I takt med att våra fordon blir alltmer avancerade har det tidigare lite skitiga och oljiga jobbet i bilverkstäderna mer och mer gått över till felsökning med hjälp av datorer och modern teknisk utrustning i rena och fräscha märkesverkstäder.
Som fordonstekniker behöver du kunskap inom mekanik, elektronik och IT. Moderna fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer, därför måste fordonsmekaniker vara datorsmarta.
De kommande åren kommer bilbranschen att behöva rekrytera många nya fordonstekniker. Tack vare den snabba tekniska utvecklingen behöver de som lagar fordonen ha rätt kunskap och utbildning. Därför är välutbildade fordonstekniker högt efterfrågade på arbetsmarknaden.
Det finns olika inriktningar för tekniker i fordonsbranschen, du kan bland annat jobba som:
- Personbilstekniker gör felsökningar och utför service och reparationer på personbilar eller motorcyklar på en verkstad.
- Lastbilsmekaniker utför service, reparationer och felsökningar på tunga fordon, lastbilar, bussar och mobila maskiner. Lastbilsmekaniker kan ibland åka ut till kunden i stället för att arbeta i verkstaden.
- Bilskadereparatör jobbar med krock- eller plåtskadade fordon. I jobbet ingår att mäta, rikta, svetsa, återställa och byta detaljer.
- Maskinmekaniker lagar entreprenadmaskiner på byggarbetsplatser, snö- och sandplogar, traktorer, lantbruksmaskiner med mera. Jobbet som maskinmekaniker kan innebära allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på stora, tunga maskiner.
Så får du jobb som fordonstekniker
För att få ett jobb som fordonstekniker är det enklast att börja med att gå en utbildning med fordonsteknisk inriktning. Antingen Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning på Komvux. Du kan även gå en yrkesutbildning via en Yrkeshögskola. Det kan även vara bra att ha gått en utbildning inom teknik, IT eller el.
Det är viktigt att ha en förståelse för elektronik och digital utveckling, eftersom allt mindre arbete är mekaniskt.
Tidigare var det vanligt att blivande bilmekaniker fick gå som lärling på verkstaden och lära sig yrket av mentorer och medarbetare. Även idag får nyexaminerade fordonstekniker oftast någon form av inskolning i arbetet till en början. Oftast genom praktikplatser och introduktion på den nya arbetsplatsen.
Att ha en fordonsteknisk utbildning i grunden ger dig fördelar när du söker jobb och när du löneförhandlar. Dessutom får du ett försprång om du skulle vilja vidareutbilda dig inom yrket som fordonstekniker.
Många timmar av praktiskt arbete gör dig också mer anställningsbar. Har du till exempel ett stort motorintresse och mekar mycket på fritiden kan det ge dig fördelar i en rekryteringsprocess.
Utbildning ett krav vid arbete med elbilar
Alla nya bilar är idag högteknologiska med styrdatorer och avancerad teknik som samverkar, så kraven på vad en fordonstekniker ska kunna, är betydligt högre idag jämfört med för bara fem år sedan.
Med högvoltssystem i el- och hybridfordon krävs rätt utbildning och kunskap om risker och säkert arbete. Som fordonstekniker mot el och elhybrid har du spetskunskap om alternativa drivmedel och service och underhåll av moderna el- och elhybridfordon.
Alla som jobbar i en arbetsmiljö med högvoltsfordon rekommenderas att gå en så kallad EIP-utbildning för att säkert kunna vistas i en lokal där högvoltsarbete pågår.
EIP står för Elektriskt Instruerad Person och utbildningen ger dig kunskaper om elfordons elektriska risker och hur dessa undviks. Denna typ av utbildning brukar arbetsplatsen erbjuda.
Vidareutbildningar för fordonstekniker
Det finns flera karriärmöjligheter för dig som jobbar som fordonstekniker och vill avancera inom yrket. Du kan till exempel bli certifierad högvoltstekniker, högvoltsexpert, Master Technician eller få en chefsroll på verkstaden.
Det är viktigt att de som jobbar som fordonstekniker fortsätter att lära sig och håller sig uppdaterade om de senaste teknikerna. De som jobbar på en bilverkstad får oftast vidareutbildningen via sin arbetsgivare.
Du som jobbar som fordonstekniker kan vidareutbilda dig till:
- Högvoltstekniker (HVT). Efter en kortare utbildning kan du bli diplomerad högvoltstekniker. Då får du kunskaper och säkerhetsutbildning som gör att du får arbeta med spänningslösa högvoltssystem i elbilar.
- Högvoltsexpert (HVE). Om du utbildar dig till högvoltsexpert så får du arbeta med högvoltskomponenter som är spänningssatta och traktionsbatterier med livsfarlig spänningsnivå.
- Master Technician. För att bli Master Technician krävs en avancerad utbildning som gör att du kan jobba med de mest avancerade bilarna. Rollen innebär ofta att du stöttar övriga tekniker i deras dagliga arbete och upprätthåller kompetensnivån i teamet genom att vara uppdaterad med tekniska nyheter och andra förändringar som sker inom branschen. Utöver detta utför du verkstadens mest komplexa reparationer.
- Chef/arbetsledare. För dig som jobbat som tekniker ett tag och vill vidare till en arbetsledande roll finns flera ledarutbildningar som kan passa. Som service- eller verkstadschef ansvarar du för att leda och vidareutveckla verkstaden. I rollen ingår ofta ansvar för personal, resultat, och den dagliga verksamheten.
- Servicerådgivare. Du som gillar kundkontakt och har god social kompetens har även möjligheten att jobba som servicerådgivare. Då blir du en viktig länk mellan verkstaden och kunderna.
Det finns alltså flera utvecklingsmöjligheter inom yrket fordonstekniker. Alla dessa vidareutbildningar lyfter dit CV, ger dig större ansvar på arbetsplatsen och gynnar dig i din framtida löneutveckling.
Om du är nyfiken på hur det är att arbeta som fordonstekniker kan du läsa våra intervjuer med fordonsteknikerna Frida och Stefan och Master Technician och högvoltsexperten Lars.
Vill du veta mer om framtiden inom bilbranschen så kan du läsa vår intervju med servicechefen Viktor som vill att fler ska få upp ögonen för det moderna verkstadsarbetet.
Vanliga frågor:
Vad gör en fordonstekniker?
Som fordonstekniker utför du felsökningar, service och reparationer på bilar, transportbilar, lastbilar och andra maskiner. Utöver klassiska mekaniska bilverktyg använder du dig även av datautrustning, mätinstrument och andra tekniska hjälpmedel i det dagliga arbetet.
Hur blir man Fordonstekniker?
För att bli fordonstekniker kan du gå Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning inom Komvux. Du kan även gå en yrkesutbildning via en Yrkeshögskola eller skaffa dig motsvarande erfarenhet i yrkeslivet.
Hur mycket tjänar en fordonstekniker?
Det är många faktorer som påverkar en fordonsteknikers lön. Bland annat erfarenhet, utbildning och certifieringar. Även typ av arbetsplats och vilket län man jobbar i spelar in. Efter genomförd utbildning är du enligt kollektivavtal garanterad en lägstalön på 21.500 men den är ofta högre. För fordonstekniker i vår region ligger en snittlön på cirka 29.000 kr i månaden.
Vilka vidareutbildningar finns för fordonstekniker?
Fordonstekniker kan vidareutbilda sig till Högvoltstekniker (HVT), Högvoltsexpert (HVE), Master Technician och chef/arbetsledare.
Connecta med oss för att få information om lediga tjänster.